"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

miercuri, 1 iunie 2011

Dropia


Dropia ( Otis tarda ) este una din pasarile salbatice de la noi care au o poveste cu final foarte trist. Cea mai mare pasare zburatoare europeana poate fi considerata ca fiind disparuta din Romania desi mai sunt exemplare razlete semnalate in Campia Vestica, care cel mai probabil vin accidental din Campiile Ungariei. Ultimul card de dropii din Romania a disparut in anii '80 din Judetul Teleorman. Faptul ca nici macar atunci cand situatia era foarte critica, in anii '60 - '70, autoritatile nu au luat masuri dure de protectie a speciei, a dus la situatia de fata. Insa este gresit sa gandim ca numai atutoritatile ar fi trebuit sa faca ceva. Foarte important este si atitudinea si comportamentul nostru, al oamenilor obisnuiti, mai ales atunci cand interactionam direct cu teritoriile in care traiesc specii amenintate cu disparitia. In cazul dropiei trebuie sa vorbim si despre ignoranta, lipsa de informare, lipsa de cultura sau prostie, lacomie si multa nesimtire. Este dureros insa multe din aceste "calitati" le putem atribui cu usurinta multora dintre noi. Vecinii nostri unguri, spre lauda lor, au inceput la timp programe de crestere in captivitate a dropiei in vederea reintroducerii in mediul natural iar in momentul de fata in Ungaria exista o populatie relativ stabila de aproximativ 1200 de exemplare de dropie in mediul salbatic. Noua nu ne ramane dacat sa mai adaugam disparitia dropiei pe lista si asa lunga de frustrari si neputinte. De cativa ani a aparut si o raza de speranta : Asociatia " Salvati Dunarea si Delta " a inceput un program de reintroducere a dropiei in avifauna tarii noastre. Felicitari si mult succes !

In Europa mai traiesc populatii relativ stabile in Spania si Portugalia care sunt sustinute de programe puternice de protejare si inmultire in captivitate in vederea eliberarii in natura. O situatie mai buna este in statele foste Uniuni Sovietice unde traiesc in libertate cateva zeci de mii de exemplare. Populatia mondiala totala a dropiei este de aroximativ 30- 37 000 de exemplare. Mai multe tari europene deruleaza in prezent programe de reintroducere a dropiei si speram ca ele sa aibe succes si astfel sa putem sa vedem dropia in mediul ei natural in cat mai multe tari.

Imaginile cu dropia care insotesc articolul sunt realizate in Ungaria. Speram ca programele de repopulare a dropiei sa aibe succes, sa creasca intelegerea si toleranta oamenilor si cat de curand sa revenim cu fotografii cu dropia mandra si eleganta din Campiile Romaniei.

fotografia este realizata de Cristian Prajitura
mai multe fotografii si informatii gasiti in articolul Dropia de pe animale-salbatice.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu