"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

duminică, 9 octombrie 2011

PUI DE PASARI SALBATICE

A mai trecut o vara, a venit toamna cu vreme inchisa si ploioasa. Am iesit in weekend la pozat pe o balta din apropiere. Nu am vazut decat lisite, rate si corcodei mici. Multe din pasari au migrat deja catre zone mai calde; au mai ramas putine specii de pasari. Daca nu ma insel unele mai curajoase, isi cresc acum ultimele serii de pui.

Lisitele scot mai multe serii de pui pe parcursul unui an. Ultima serie de pui creste si se maturizeaza toamna tarziu. Lisita e destul de prudenta. De regula se retrage cu puii intr-un loc mai sigur imediat ce simte prezenta omului. Puii singuratici, aflati departe de privirea atenta a mamei, sunt mult mai usor de pozat.

Un pui de lisita de cateva zile

pui de lisita

pui de lisita

Un pui de lisita de cateva saptamani :
pui de lisita

pui de lisitaSi in sfarsit un juvenil de lisita:

lisita juvenil


Pe una din baltile mici din Bucuresti, cateva rate au decis sa cuibareasca anul acesta. Au ales o balta unde vin foarte multi pescari si pe unde misuna caini vagabonzi. M-am temut ca vor avea probleme din cauza asta, ca nu vor avea suficient de mult timp si liniste ca sa-si hraneasca puii sau ca vor avea probleme din cauza cainilor. Am fost fericit sa vad ca duzinele de pui de rata au ajuns la maturitate. Ratele au facut o alegere castigatoare.

Pui de rata:
pui de rata

pui de rata

pui de rata

pui de rata


Balta din Chitila este un paradis pentru Chirighite. Am vazut multi pui de chirighita asteptand pe frunzele de nufar si cerand mancare cu tipete stridente.

Pui de chirighita:

pui de chirighita

pui de chirighita


Gainusa de balta poate fi gasita pe orice ochi de balta care are ceva vegetatie. Foarte prudenta, se ascunde in vegetatie la cel mai mic pericol. Balta din Chitila e locul ideal unde se pot poza puii de gainusa de balta. Foarte des am vazut pui de gainusa de balta pasind pe frunzele de nufar si oferind unghiuri bune de pozat.

Pui de gainusa de balta:

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta

pui de gainusa de balta


In iesirile mele din vara asta din Delta si de la Dumbravita, am vazut si pozat corcodelul mare cu pui. Tolereaza usor prezenta omului, nu e foarte greu sa te apropii de el.

Pui de corcodel mare:

pui de corcodel mare

pui de corcodel mare

pui de corcodel mare


Aproape pe toate baltile din Bucuresti este prezent corcodelul mic. Cea mai buna tehnica de pozat este sa-l vezi de la distanta, sa astepti sa se scufunde si in timpul cat sta la fund sa te apropii cat mai mult de el (sau de mal). Cand a iesit la suprafata, cateva poze rapid.

Pui de corcodel mic:

pui de corcodel mic

pui de corcodel mic

Pe Balta Saturn, foarte aproape de malul marii, am avut ocazia sa fotografiez pe indelete lebede cu pui.
Pui de lebada:

pui de lebada

pui de lebada

pui de lebada


Pui de rata cu ciuf pozati undeva prin Delta:

pui de rata cu ciuf


In multe locuri pe unde am fost in vara asta, cuiburi de berze asezate in varful stalpilor de electricitate. M-am oprit in multe locuri sa le pozez.
Pui de barza:

pui de barza

pui de barza


Pui de potarniche am vazut doar de trei ori anul asta. De doua ori am fost prea departe. O singura data am fost suficient de aproape; din nefericire am avut contra-lumina.
Pui de potarniche:

pui de potarniche


Multi nagati pe campiile de langa Bucuresti. Puii am reusit sa-i vad si sa-i fotografiez abia spre sfarsitul verii cand erau deja juvenili. A fost vegetatie uriasa din cauza ploilor. Au avut unde sa se ascunda.

Pui de nagat:

pui de nagat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu