"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Iarna la pozat rate pe Techirghiol

Intotdeauna mi-am dorit sa ajung la Marea Neagra pe timp de iarna.

Intr-una din primele zile cu prognoza favorabila din noul an (marti 3 ian.) m-am pornit catre litoral, vizand in special zona lacului Techirghiol unde auzisem ca ierneaza cateva specii de rate salbatice rare.

Dornic sa fiu acolo la prima ora a diminetii, am plecat foarte devreme din Bucuresti si m-am dus intins pe autostrada.

Studiasem un pic terenul pe una din hartile de pe internet. Parea ca sunt drumuri in jurul lacului. Mi-am facut calculul ca as putea da un tur complet lacului ca sa vad daca zvonurile legate de rate sunt intemeiate. In ceea ce priveste drumurile, aveam ceva temeri ca socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din targ, temeri care s-au dovedit a fi adevarate.

Ajuns acolo pe soseaua care uneste statiunile, am aruncat o prima privire catre lac si am fost uimit de cat de multi califari albi se balaceau acolo. Cred ca erau cateva sute.
Califarul alb e o pasare rara si protejata. Rareori vezi atatea exemplare intr-un singur loc.
Cateva poze cu califarii albi pozati acolo :

Califari albi

Califari albi

Califari albi

Califari albi

Am plecat catre partea sudica a lacului, printr-un drum ce pleca din Tuzla. S-a dovedit a fi o alegere proasta. Drum de tara, noroi, probabil plouase de curand. Mi-am dat seama ca nu o sa ajung departe cu Corsa mea.

M-am intors in Eforie si am incercat un drum asfaltat care traversa lacul si care ajungea la baza turnului de televiziune.
Vreme superba, fara vant, apa albastra si limpede. Foarte frumos.
M-am oprit sa fac niste poze. O sa postez una aici.

Techirghiol Eforie Nord


Mi-am continuat drumul pana la baza turnului. Acolo se termina asfaltul asa ca am continuat pe un drum de tara ca sa ajung pe malul lacului.
Malul lacului era abrupt, avea cativa metri inaltime.
Liniste, priveliste splendida dominata de silueta impunatorului turn. Din cand in cand mai treceau pe deasupra stoluri de califari albi.
Era un loc din care n-as fi vrut sa mai plec.


Techirghiol Eforie Nord

Califari albi

Techirghiol Eforie Nord

La intoarcere am avut ceva emotii. Rotile masinii erau incarcate cu namol, iar masinea nu mai avea aderenta buna. A trebuit sa trec de un delusor iar masina "dansa" stanga-dreapta. :)Am mai vazut pe lac corcodei mici si cateva specii de pescarusi.

La sfarsit am mai bagat o repriza de pozat califari albi si nu am putut sa nu bag de seama ca unele zone din statiunea Eforie au devenit o ruina.
Techirghiol Eforie Nord

Apoi am plecat catre portul Tomis acolo unde stiu ca mai ierneaza cateva specii de pasari. Am vazut si pozat corcodei cu gatul negru cu penaj de iarna si ditai cardul de lisite pe mare.

corcodelul cu gat negru marea neagra

corcodelul cu gat negru marea neagra

lisite pe marea neagra

lisite pe marea neagra

Apa era de un albastru cum vezi doar la Mediterana. E frig, alge nu prea sunt. Apa e albastra si limpede.
Am plecat apoi spre casa cu inima impacata, placut impresionat de tot ce am vazut in excursia asta.

La intoarcere, pe autostrada am vazut pe marginea drumului cativa sorecari. Am facut cateva poze, din care o sa postez doar una. Lumina putina si-a lasat amprenta asupra calitatii pozei.
sorecar

Actualizare 21.02.2012
Dupa 2 saptamani de temperaturi joase, au inghetat aproape toate lacurile si baltile. Fiecare petecel de apa neinghetata devine aur pentru pasarile de balta.

Intr-un astfel de moment, avand si niste stiri incurajatoare de la fata locului, am decis ca trebuie sa mai merg o data in zona litoralului.
A fost un moment cand lacurile de langa mare s-au umplut de tot soiul de specii de pasari: rate cu cap castaniu, rate motate, rate cu ciuf, ferastrasi, califari albi, lebede, lisite si alte specii de pasari.
Am prins o zi mohorata, fara pic de soare. Nefiind lumina buna, pozele nu au iesit cine stie ce, necesitand editare in PS.

Cateva poze facute la iesirea asta....
Mascul de rata cu cap castaniu:
Rata cu cap castaniu


Mascul de rata cu mot:

rata cu mot

Mascul de rata cu ciuf:
rata cu ciuf

Stol de rate cu cap castaniu in zbor:
rata cu cap castaniu

Am gasit multe specii de pasari exact asa cum ma asteptam. Singura chestie negativa a fost vremea fara pic de soare. Data viitoare sper sa am lumina buna. Iarna viitoare....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu