"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

miercuri, 25 iulie 2012

Sesiune de pozat drepnelele negre

Un articol in care veti gasi poze si lucruri interesante despre drepnelele negre.

O sa incep prin a povesti cate ceva despre pasarile care ma fascineaza si voi continua cu pozele pe care le-am facut intr-o sesiune de pozat drepnele negre.

Drepnelele sunt fiinte deosebite, speciale, au uimitoarea particularitate de a-si petrece tot timpul in zbor, cu exceptia momentelor cand stau la cuib. Se hranesc in zbor, se imperecheaza in zbor, beau apa din zbor.
Am observat ca la noi, in Romania, prefera sa faca cuiburile in podurile caselor vechi. Pentru acces folosesc sparturile de sub streasina. Doua poze facute la Busteni (Prahova), langa una din casele din centru :


drepneaua neagra
drepneaua neagra

Avand in vedere ca sunt aproape tot timpul in zbor, sunt greu de pozat decat daca nu ai acces la podul in care si-au facut cuiburile. Cum de cele mai multe ori accesul nu este posibil, oportunitatile de a le poza se reduc strict la momentele cand sunt in aer.

Cu o silueta proiectata impecabil pentru viteza, zboara foarte rapid, cu schimbari bruste de directie si pun la incercare posibilitatile sistemului de focalizare al camerei si abilitatea fotografului de a le incadra si urmari traiectoriile.

Parca sunt gauri negre, parca absorb toata lumina care cade pe ele. Ca sa iasa bine expuse/luminate, trebuie pozate atunci cand e lumina foarte buna.

Am vazut pe internet o harta cu distributia drepnelei in Romania. Pe harta respectiva drepneaua aparea doar pe litoral, in jud. Bacau si in cateva judete din vestul Romaniei. Eu am vazut drepnele cam peste tot. Nu cred ca e zona din tara unde sa nu fie si drepnele.

Aflat intr-o mica excursie pe Rucar-Bran, am descoperit un loc unde drepnele isi facusera cuiburi in podurile caselor vechi si cum nu reusisem inca sa fac poze bune cu drepnele in zbor, mi-am propus sa incerc sa le pozez aici.
M-am trezit dis-de-dimineata ca sa prind lumina buna.
Drepnelele se intorc frecvent la cuib pentru a hrani puii si au traiectorii de zbor previzibile.
M-am pozitionat intr-un loc pe unde treceau multe drepnele si am inceput sa le pozez:
drepneaua neagra

drepneaua neagra

drepneaua neagra

drepneaua neagra

drepneaua neagra

Nu erau doar drepnele, erau si lastuni :
lastun

lastun

In timp ce eram atent la drepnele, am vazut un stol de porumbei domestici zburand cu viteza si in dezordine. Nu le-am dat atentie si rau am facut. Ii urmarea un uliu porumbar. Cand am realizat ce se intampla am ridicat repede camera spre el si am reusit sa-l pozez in timp ce urmarea porumbelul : uliu porumbar in atac

A ratat atacul, a incetinit si s-a indepartat usor, escortat de drepnele:
uliu porumbar

Pe unul din gardurile de langa mine am vazut o codobatura, pasare destul de comuna aici in zona. A fost cooperanta:

codobatura alba

codobatura alba

Dupa ce am terminat cu drepnelele, m-am dus pe chei si am descoperit un exemplar tanar de mierla de apa. Dimineata nu prea e lumina pe chei. Greu de facut poze bune in astfel de conditii.
mierla de apa pescarel

Am si filmat pescarelul:

A fost o iesire reusita. Sunt fericit ca am reusit in sfarsit poze bune cu drepnele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu