"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

marți, 4 noiembrie 2014

Cuibul de ciocanitori de gradina (Dendrocopos syriacus)

Un articol care contine poze si filme facute de mine la un cuib de ciocanitori de gradina (Dendrocopos syriacus). 

Inceput de iunie 2014... Aranjasem foarte de dimineata o iesire foto cu un amic (Cristian Mihai) la o balta de pe langa Bucuresti. Vremea era neobisnuit de urata pentru o zi de vara: nori, rece si un pic de bura. Semana cu o zi de toamna.

M-am intalnit cu respectivul amic, si cum vremea era prea urata pentru o iesire foto, am hotarat sa amanam iesirea in afara orasului si sa cercetam o zona a parcului din cartier (Parcul Bazilescu) unde el auzise niste sunete de pui de ciocanitoare. Am mers in zona respectiva si ghidati dupa sunetele scoase de puii galaciosi, am gasit intr-adevar un cuib de ciocanitori de gradina. Era pozitionat intr-un copac aflat chiar la marginea parcului, langa un trotuar circulat si foarte aproape de o statie de autobuz.

Ne-am instalat camerele si trepiedele chiar pe trotuar, intr-un loc de unde aveam vizibilitate excelenta asupra cuibului si de unde puteam urmari cum sunt hraniti puii de ciocanitoare. Nu am deranjat deloc ciocanitorile. Pe trotuar treceau oricum foarte multi oameni, mai era si statia de autobuz. Deci pasarile erau obisnuite cu prezenta oamenilor.

Lumina proasta a avut impact negativ asupra calitatii fotografiilor, a trebuit sa urc mult ISO si uneori sa dau si cu blitul. M-a suprins faptul ca 90% din dieta puilor era formata din fructe de agud (dud), deci putine insecte. N-am mai plecat nicaieri, am ramas sa pozam puii si adultii. Am prins si momentul cand unul din pui a parasit cuibul.

Si acum pozele. Mai intai puii de ciocanitoare asteptand venirea adultilor si apoi adultii hranindu-i cu agude sau insecte. Aici am suprins momentul plecarii unui pui din cuib:


Aici un film cu acelasi cuib. Am prins cateva sosiri la cuib ale femelei aducand mancare puilor:
O saptamana mai tarziu, am mai gasit un cuib in alta zona a Bucurestiului, tot intr-un copac de pe marginea unui trotuar. O sa postez un film cu unul din puii din cuib.

Un comentariu:

  1. fotografiile mi se par foarte bine facute, avem si noi ocazia sa vedem pui de ciocanitoare de aproape.

    RăspundețiȘtergere