"Geniul omenesc nu va putea nicicând nascoci inventii mai desavârsite ca acelea create de natura, în care nu lipseste nimic si nimic nu-i de prisos. "

sâmbătă, 25 martie 2017

Bilant de sfarsit de iarna

Un articol care contine multe fotografii cu animale salbatice si povestiri din iarna asta.

Incep acest articol prin a spune ca in ultimii ani, viata noastra, a pasionatilor de animale salbatice a devenit mai usoara de cand platformele de socializare (precum facebook) au inceput "marea ofensiva".
A avea cont pe FB mi s-a parut un moft la inceput si am ezitat mult timp sa mi-l fac.
Dupa foarte scurt timp i-am realizat potentialul urias. E un loc unde pasionati de "wildlife" la fel ca si mine posteaza fotografii si informatii, un loc unde sunt grupuri pe teme de ornitologie, fotografie de animale salbatice.
In felul asta se pot afla rapid noutatile despre locuri bune de fotografiat, despre speciile rare de pasari/animale salbatice, despre perioadele optime, despre migratie...etc.

Cand apare nu stiu ce specie de pasare, imediat se bate toba prin targ. Profita toata lumea.
De exemplu un amic (Marius) a gasit in ianuarie un carstel de balta in Parcul Bordei din Bucuresti si a anuntat lumea. Cand m-am dus sa-l pozez, m-am mai intalnit cu vreo 13-14 fotografi veniti sa pozeze carstelul. Pe unii din ei ii stiam.  Era coada la pozat. :)
Atunci am reusit sa fac cele mai bune cu carstel de balta de pana acum:
Am asteptari mari in fiecare iarna, pentru ca vin aici, in zona, specii de pasari pe care nu le vad in restul anului. O iarna nu seamana cu alta. In fiecare iarna apar surprize. Sau sunt specii care apar doar o data la cativa ani. De exemplu ultima oara cand au fost matasari in Bucuresti a fost prin 2012 daca imi amintesc bine. De atunci nu i-am mai vazut.

Iarna asta au fost cateva saptamani in care a fost zapada si ger. Au inghetat aproape toate baltile, iar pe camp au ramas putine locuri unde se pot hrani pasarile. Locurile unde se poate face "treaba" se cam stiu sau sunt previzibile. In plus vin si informatii de la diverse cunostinte pe toate canalele : telefon, email, FB.

Am amici care sunt interesati de speciile de pescarusi care apar iarna pe lacurile din Bucuresti. Apar uneori specii mai rare sau exemplare inelate.
Pe mine ma intereseaza mai putin pescarusii, prefer sa ma uit dupa rate, starci, egrete si ce mai apare...
In iarna asta am reusit sa pozez cateva specii noi de rate.

Pe lacul din Chitila am pozat o Rata sunatoare (Bucephala clangula) :


Tot pe lacul din Chitila am fotografiat un stol de rate rate motate (Aythya fuligula) si rate cu cap negru (Aythya marila):


In Parcul Bordei am fotografiat o rata sulitar ((Anas acuta):
Iar in Parcul Tineretului am fotografiat 2 rate fluieratoare (Anas penelope):

 
Si peste tot abundenta de starci, egrete, cormorani mici si mari.Si pe Lacul Morii au fost cateva aparitii interesante la inceputul iernii. Din pacate eu nu am ajuns. Cand a venit gerul, Lacul Morii a inghetat complet, deci nu a mai fost interesant.

Cand este zapada ies si pe camp, de regula pe la marginea Bucurestiului. Sunt locuri bune pentru fazani, potarnichi, cocosari, pasari de prada. Iarna se formeaza stoluri mixte de pasari precum : sticleti, presuri de stuf, cinteze, scatii, florinti...etc.
Iarna asta am avut de multe ori ocazii bune si am facut poze pe care nu le pot face decat in aceste conditii de zapada, iarna.

Mi-au iesit fotografii frumoase cu potarnichi:


In locurile unde sunt potarnichi, sunt si fazani. I-am avut de multe ori in bataia obiectivului:


Am gasit multe stoluri mixte de pasari mici in timp ce se hraneau. O sa postez o presura de stuf si un scatiu:

Cocosar:

Unde sunt multe pasari, apar si pradatorii. 
Am vazut uli pasarari si porumbari, ereti vineti. O sa postez o fotografie cu un uliu pasarar facuta la Mogosoaia, langa parc. 


Pe camp pot aparea oricand subiecte la care nu te astepti. De exemplu un soarece care se zbenguie in pustiul inghetat.In general iarna fac minim o iesire la munte, unde fac mult mai usor poze cu unele specii de pasari, decat reusesc aici in Bucuresti.
Anul asta am reusit poze frumoase cu mugurari:
Apoi cu pitigoi sur:Si pitigoi de bradet:


Am ajuns de vreo 2-3 ori si la Comana, unde am prins momente frumoase si specii de pasari mai rare.
Apus de soare:
Lebede de iarna:

Stol de rate si gaste de vara:Codalb:Iarna obisnuiesc sa ajung si la mare.
In iarna asta am fost intr-o zona care a fost pana nu demult romaneasca - la Balcik. Acolo am pozat in premiera o presura barboasa:


A fost un sezon bun cu specii de pasari pe care le-am pozat pentru prima oara.
Acum astept pasarile din migratia de primavara, noi aventuri.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu